PLESEŇ V DOME ALEBO V BYTE: Na čo si dávať pozor?

Plesní usadzujú na stenách existuje pomerne veľa a máloktorý prostriedok sa dokáže vysporiadať úplne so všetkými. Ak odhalíte rastúce pleseň včas, môžete proti nej zasiahnuť pomerne rýchlo a efektívne. Mnoho ľudí robí chybu, že sa ju snaží najskôr zotrieť či zoškrabať, a až potom steny ošetrí a dúfajú, že farebné porasty zmizne. Márne!

Pri tomto postupe sa väčšinou spóry rozptýli do vzduchu a po čase sa plesne opäť rozšíri. Najlepší postup zvolíme, ak budeme nasledovať návody na etiketách prostriedkov proti plesniam, nastriekame preparát na postihnuté miesta, necháme pracovať a potom ho aj s plesňou odstránime handrou namočenou v dezinfekčnom prostriedku. Vlhko je v tejto fáze dôležité! Kvôli spomínanému riziku rozšírenia suchých spor do ovzdušia.

AKÉ PROSTRIEDKY proti plesniam POUŽIŤ? A čo teda na plesne naniesť?

Mnoho ľudí siahne po najznámejším prostriedku, Savu proti plesniam, a treba podotknúť, že robí dobre. V krátkom horizonte ide o najlepšiu možnosť. Vo väčšine prípadov zaberie veľmi rýchlo. Pri ľahších prípadoch sa vďaka Savu zbavíte problému raz a navždy. Často sa ale stáva, že po jednom alebo dvoch rokoch nastanú ťažkosti v podobe plesní opäť. Savo má jednu veľkú chybu. Citlivejšieho jedinca dokáže rozkašlal možno aj viac ako samotná pleseň. Pre takéto prípady je tu Sterisolan, ktorý neobsahuje agresívny chlór, ktorý je silne cítiť a dráždi sliznicu. Sterisolan je úplne bez zápachu, bez negatívnych zdravotných vplyvov a možno ho použiť aj v spálňach alebo detských izbách.


Ak by sa pleseň vrátila, tak problém môže byť niekde hlbšie a treba pristúpiť k razantnejší voľbe, a to na odstránenie maľby alebo omietky a nanesením farby Bion Nature, ktorá je priamo určená proti plesniam. Farba Bion Nature je vysoko odporúčaná do priestorov, kde sa vyskytuje pleseň alebo miestnosti s vysokou vlhkosťou, kde sa výskyt plesní predpokladá.